Sunday, August 23, 2009

Hari Pertama Di Gerai Ramadhan



Buat pertama kalinya saya berpengalaman berniaga di gerai ramadhan...seronok juga rasanya...melihat gelagat warga kota memilih juadah untuk berbuka...

Buat julung kalinya juga saya berada di kedudukan berlainan ie sebagai seorang peniaga...biasanya sebagai pembeli kita tidak perlu fikir samada jualan pada hari ini akan dapat pulangan modal atau tidak...

Jadi bermacam-macam perkara bermain difikiran saya tadi...eg apa rasa air yang aku jual ni sedap ke tak?, boleh ke jual 120 gelas hari ni untuk balik modal?, nanti buka nak makan apa?...

Tiba2 apa yang difikirkan lesap begitu saja apabila gerai kami di kunjungi oleh...


Datuk Seri Najib (dan adindanya Datuk Nazim) singgah di gerai kami selepas beliau selesai mengagihkan bubur lambuk di masjid kg baru kepada warga kota petang tadi...


Beliau bertanya pada saya..."what are u doing here wearing this?"...saya pun jawab lah... "cari rezeki datuk seri"...wa pun apa lagi la kan...sah2 wa akan pasti kan PM kita beli air Jus Jambo kitorang...


Beliau yg juga ditemani datin seri rosmah pun borong la kat gerai kitorang...we ended up making RM50 business from him and wife alone...Oh ya n from datuk nazim RM7.50 hehehe...

Anyhow it was a good 1st day i think as we managed to sell more than 120 cups and just made profit for the day...hope to see u guys there soon!...

8 comments:

Mas said...

Hello Engku Emran.....kalaulah tak kerana long distance....(i nie s'porean) memang i dah beli u punya Juz Jumbo. beli berdozen2 lepas tu jual balik kat s'pore! hahahhaah...(xchange rate pulak best)

anyway....Selamat Berpuasa to u and Erra. Aleesya very the cute!!


Ikhlas tapi jauh,
Mas

nurul azmie said...

tahniah COO & team suarifm..
x sia2 bukak gerai @ 1st day..
PM dtg membeli tu..
moga bisnes suriafm terus maju.
klu bole wat jadual (klu ada artis) agar fans bole dtg tepat masa nye.

good luck!!!

aiza said...

Salam Mr. EE,
Wah... menjadi jugak gerai u ya..
PM and wife singgah pulak.
Berkat usaha uols. Tahniah.
Maybe kitaorang will drop by..
bile? Tahu lagilah mungkin bila gi shopping last minute kat KL..
Selamat Berpuasa.
Aleesya bangun sahur juga ke??

edzlin007 said...

salam mr emran.

what is jus jumbo? and since i'm not from kl, so i still don't know where suria stall is. huhu. i will try my best to come.

Happy Fasting

Anonymous said...

salam...

permulaan yg baik n isyallah kalau niat kita baik pulangan jg baik..

jgn amk port pd mnusia2 yg semmgnya x pnh puas hati dgn sesama mnusia didunia ni..

teruskn perjuangan untuk berniaga di buln ramdhan ni...

peace no war...!!!

*spenderkoyak

Ava said...

hahah..bravo~lepas ni msti ada stesen radio yg lain ikut sama berjual kat gerai tu kan..haha..abg emran jual air jer ke..cobalah tambah jual burger lgi ke,mesti laku nyer..buatlh sodap2x ok!! "SBK" Suria Burger King...hehe..or keropok lekor ke..hehe..nway smoga mendapat keuntungan berlipat ganda sempena bulan ramadhan ini.."berniagalah sambil beramal"...

natni said...

walaweh! cayalah ee n team...
keep up d good works =)

Intan said...

cayalah ee, PM dtg 1st day tu!!Means good luck la tu.Kita nak pegi one of this day, insya'allah.Klu blh, kita nak pegi masa erra ada,barulah berbaloi penat lelah kita.Klu ada aleesya,lagi best.Tapi dia mesti xcomfy bising2 tu,kan?