Wednesday, August 5, 2009

WAHUAHUAHUAHUA...Oh Really???...Part 1

Hmmm...how do i begin this...mungkin ada diantara kalian terbaca tulisan diakhbar (entertainment section that is n im not blaming any of the writers k) perihal tentang 2 buah radio station, satu yang kecik dan satu lagi manyak BUSAT...Well put it this way...i won't make any noise (with the statements i made in the papers) if i'm not sure what i was talking about...

Working in a radio station is a great job...tak yah nak angkat2 benda berat or kira2 stock or buat kira2...in what other profession do you get paid to listen to great music all day long?...It is easy to get diillusioned and jaded when concern for profit seems to make creativity a luxury, if not a vice. But whatever it is we continuously strive to give our best in terms of music Malaysians demand.


You see beginning of this year we made a major revamp to the formatics of our station (in radio terms if u change ur format IT IS a HUGE thing ok, so u better do ur homework properly to make sure u r spot on; sori MJ have to use u to exemplify, so its like changing the color of ur skin tau bukan saja buat hidung, tebal kan bibir n etc)...after DOING extensive research and through many many brainstorming sessions...we chose the most suitble formatics for us at that time n decided to go with "40 minit muzik terbaik tanpa henti" format...


Before i proceed...let me share something 1st...radio ni kan kat mana2 negara pun kat dunia ni tak ada satu radio pun yang boleh claim yang idea itu adalah idea mereka sendiri (of which i TOTALLY agree with that brader punye comment)...its near impossible to do so...so memang saya akui idea concept/format 40 minit yang kami applikasikan itu bukan lah benda baru...malah banyak radio2 lain dinegara kita (satu ketika dulu) dan negara lain pernah menggunakan format ini...

Tetapi!...sebelum kami membuat keputusan untuk mengapplikasikan concept tersebut...we DID our homework to make sure NONE of our DIRECT competitors ada menggunakan concept/format yang sama pada ketika itu...(did u?)...it is the BIGGEST sin in radio if you change something (even if its minor so let alone major la kan) without doing proper homework or research (benda ni semua org yang kerja di radio tahu, so its nothing new)... because the last thing u want to find out is ur competitor is ALREADY doing the same BLOODY thing...n u will end up for no reason being labelled a copycat...


I feel very humble to say Suria still has a long way to go...but believe u me we are working really hard to put ourselves on the right track...since day 1 of operations we knew what we needed however we had to wait nearly 3 years to get it...but alhamdulillah...we managed to sort out some pressing issues late last year...n thnx to the support we've been perpetually getting from every1...


K enuf of the sedih story (serious, wa sedih terkenang kisah2 lalu ni)...look kok ye pung tak kang la tak dok idea laing kot..."40 minit b&b#s @k!a+"...itu concept SEBIJON la brader ngan "40 minit muzik terbaik tanpa henti"...(i'm not the type who runs down my opponents unfairly or even fairly...people who know me n even the friends i hv in UR organisation can testify to that)...but common la, as much as i hate to do this, u left me with no choice but to defend our ground...(dalam rugby theres a term called "hospital ball"...its a situation where u waaait for ur opponent to be in and BAM! u hit them where it hurts most)...


Berlambak-lambak (teringat kat bubur lambuk pulak tiba2, tak lama lagi nak puasa ek) lagi idea2 lain yang boleh pakai, apasal la ko pilih 40 minit jugak...TRUST me until today i still can't believe what had happened...being in the position where they are in, i expected something way BIGGER than that...coz i always give them the much due respect (n other stations in the country too) for running a great station...


Riders theres nothing more stimulating n rewarding than to know what we've been doing all this while is actually being recognised by u know who la kan...

I shall now share with you comments i seeked from a radio expert in the US, Mr. RW:

"40 Minutes Non Stop Music is a world renowned radio format that delivers Weekly Reach (the total amount of listeners) but also Time Spent Listening (the amount of time an average listener spends with their favourite radio station). It is known that Malaysians love to listen to uninterrupted music but radio stations also need to pay the bills as well. I'm surprised the market leading radio station has to resort to copying the exact formatics of Suria FM without the merest hint of creativity about it. It's flattering that they feel Suria FM's programming is such a threat to them but I would have thought they could have been a bit more original in their 'new' format choice. I trust Suria FM won't be beaten on The Best Music - Non Stop which is why they went to 50 Minutes Non Stop Music (the VERY next day!) and I was told listeners response has been even more positive than before!"


A market leader has actually done the marketing for us...and the best thing is we got it for FREE!...Wahuahuahuahua...Stay on ur bikes for Part 2...

36 comments:

kaklynn said...

bro, keep it cool k!!! hahahaha fazirafm, bagus tul idea 2! Apa2 pun, elok uolls bermaaf-maafan. Kecik je benda 2, takyah dibesar-besarkan. Nanti lain jd nya, so biarlah org kutuk asal kite tau apa yg dibuat. Cukup lah memberi sebarang komen yg berpanjangan, org di luar sana bersorak lah bro!!Press ape lagi, siap siar sana sini, yg kena ur partner bro, cayalah! Dah puas akak tgk dan bace, alih2 si puteri kena tempias! Ape2 pun akak minta maaf byk2 klu pandangan ni tak kena tempat tp kite tak rugi kalau mengalah dan terus berusaha! Biar org buat kite, jgn dibalas balik sebab balas-membalas tak menyelesaikan masalah. Just focus and move on, bro! Regards to wifey.

aiza said...

Hi Mr. EE,
Alamak, how come i missed about that article..
But, dont worry.. look at it positively even it did sound negative to the other party...
You cant possibly satisfy everybody, right...
Just an opinion, nothing more nothng less.
Regards to Mrs EE and sweet Aleesya.

Ava said...

Stesen radio Tut tu kann??diorang tak ngaku ler..diorang ckap..ye ke??herm..mmg la tu abg emran kalau dah ada ckit 'HD' tu mmg jdi mcm tu..sabor jer la..nyway,sya nk komplen ni, tdikan sya tgok kat suriafmtv.com nak tgok aleesya ngan kak erra punya la sengal server tu smpai sya hnya mmpu tgok kak erra n aleesya tk lebey 2 mins..rugi la...kalau boley gmbr kak erra n baby tu cepat2x la post kat blog ni okay!!

p/s: abg emran,kalau abg terasa benda ni dah menjadi2x..sila lekas wat sidang media dan terangkan 1 persatu..u know sya ni setiap hri bca blog2x hiburan kat Malaysia ni dan juga news dri laman web,kdg2x tu kan diorang mcm suka wat speku sesuka hati mak bapak diorang...sya syg ngan kak erra n tk suka kalau "family" dia kena wat mcmtu...

edzlin007 said...

hello mr emran

believe me, suria will get more listeners than before because we hate commercials and also hyper talkative/nonsense DJs. serabut kepala beb. lagipun suria lebih byk lagu saya rasa, sbb ada 2 stesen radio yg top main lagu yg sama byk sgt. so, please keep the 50 minutes concept. :)

razman said...

memang dah jelas suria fm ambk format dr stesen radio lain...sy dh pnh dgr dulu format yg same kt xfresh fm dan lain2 amp radio. format radio era pun kne tiru ngan hot fm xde la dorg kecoh...drpd dj, peraduan sume nye hmpir same.suria fm pun rembat dj2 dorg

Engku Emran said...

assalamualaikum razman...lets not miss the point here...memang like i said format tu dah banyak radio pernah pakai...TETAPI semasa kami applikasi tak ada radio lain yang gunakan nye pada ketika itu...JANGAN lupa juga sebagai market leader kena lah come up with something much better n original...JANGAN salah faham antara Format dan Pengisian ye Razman...untuk lebih senang u faham...ibarat kan 2 buah kereta yang serupa bodykit nye dan warna...(bodykit dan warna tu kira format lah)...pengisian nye adalah enjin...tapi kalau razman nak bercerita tentang enjin...rasa saya PANGGILAN HANGIT lebih dulu dari KANTOI kan?...Wallahualam...

Anonymous said...

Salam Kumre,

Ko pun dgr gak ke PANGGILAN HANGIT dan KANTOI, ingatkan dgr Suria Fm je wuawuawuawua...anyway I can understand why. Good luck untuk Suria Fm, hopfuli 1 day akan jadi RADIO TERBAIK bro...jom lepak maple!

razman said...

Salam engku emran...tp sy rasa gotcha hitz fm lg la lame...dh bape thn sy dgr..tup2 kuar panggilan hangit...xde lak hitz fm nk kecoh...kantoi dgn panggilan hangit hanya mirip tetapi panggilan hangit cedok gotcha cuma dlm bhs melayu...knape bila pengeluar kereta lain ambil body kit,warna dan enjin kereta era,era tak menggelupur dan melatah. Tp bila suria ambil enjin yg sama cuma tukar warna dan body kit, pastu no plat letak suria fm dan mengaku hak milik mereka dan trus timbulkan polemik. apatah lagi suria fm pancing pemandu kereta tu skali..suria wheels = skuad era avanza, baik banget =ngetop, .maaf kalau ada kesilapan fakta sebab sy jarang dgr radio.

Engku Emran said...

Salam Razman...thats a very good question...ok mcm saya katakan idea radio yg sama ni memang banyak telah diguna pakai oleh radio2 malaysia dan luar negara...tetapi yang penting nye jangan lah kita buat apa yang DIRECT competitor kita SEDANG buat...direct competitor disini bermakna radio yang berbahasa sama n target the same market...ie suria, hot, era, sinar n bla bla bla...tak jadi masalah kalau hitz fm dah buat gotcha dulu sebab panggilan hangit adalah untuk target market yg lain...pasal bab suria wheel dan lain2 tu takyah lah saya explain sebab benda2 tu semua radio kat dunia ni memang ada ground crew mereka sendiri..k lah sy nak masuk meeting ni..nanti later sy check blog sy lagi k...

Engku Emran said...

ohoh...dan sy tak pertikai kan pasal enjin (pengisian)...disini yg sy pertikai kan adalah bodykit dan warna kereta ie format...yang mana adalah tunjang sesebuah stesen radio...gotcha, panggilan hangit n kantoi adalah enjin ie pengisian...

Anonymous said...

salam...apa khabar abg emran sekeluarga.saya suka sgt tgk keluarga abg emran.nape dlm gugu gaga erra x dtunjukkan keluarga sblh abg emran n kak erra?pasal concept radio abg emran di ciplak 2mmg betulla.mana ada sblm ni stesen radio lain menggunakan format mcm tu...adakah skrg radio tersebut dah kurang pendengar..he3..

Anonymous said...

salam...betulla ada radio lain yang tiru format suria fm

razman said...

conclusion...sume radio kt malaysia xde originality sbb semua format diambil dr radio luar...jd xde pihak yg boleh mendabik dada mendakwa mereka yg mengasaskn sesuatu idea/program...era boleh claims dorg tiru dr radio light fm,(indirect competitor)maknanya x jd masalah kn...sy x kesah la kereta ke,pintu ke, bodykit ke,enjin, side mirror yg penting semua part kereta tu dah dipakai di luar negara tanpa kecoh, dan telah dipelopori oleh syarikat lain terlebih dulu.

jamie luhz said...

awal2 dulu pun Hitz wat 7 lagu non-stop setiap jam...
lepas tu station radio mana ntah guna konsep sama..
x de pun hitz kecoh2 kata org meniru..dengar red pun 40 minit tanpa henti gak...maybe tiru hitz fm..

Engku Emran said...

hmmm...nampak nye ada yang masih belum get my point...takpe lah...most importantly every1 have their favorite radio station...

Ava said...

Herm..Setahu sye.Abg emran tk pernah kecoh hal ni.Peminat yg mula2x dulu perasan yg format tu dgunakn olh stesen radio lain.Mungkin krana msane format tu lebey popular dgunakan suria fm dpd stesen radio yg lme tu sebab tu dh msane diorng bru terperasan format tu jika terus dgunakan akan mbwa keuntungan.Wartwn yg dtg betnya kn pda emran tntg hal format tu pasal peminat kecoh.Emran hanya menerangkan walaupun bengang ngan insiden tu.Dia tk kecoh pun hnya trkesima.Kpd cik razman sya hrap perkara ne jgn la d jadikan isu.U knw wartawan tu sngaje nak cri bahan crite untk dsensasikan apa la guna nyer kite kat sini betekak,bnda tu dh tejadi.Nak wat per lg..Biarlah yg lepas tu lepas.Sya pecya emran update blog dia ngan artikel dri news paper tu sbab dia rsa kecewa insiden tu dh di jadikan isu besar.Pdahal benda tu boley dbwak bebincang.Lain la kalau mmg diorng sngaje nak kenakn suria fm.Hrap lepas ni kite sebgai pndngar ikot jer la rentak diorang.Tak suka dgr tutp tlinga,tk der sape nk pksa dn dpksa untk dgr suria fm.Ok.Sebgai umat islam bermaaf2xan antara satu ngn yg len adalah menjadi kwajipan sesame umat.Maaflah kalau ade sesape terase..Ok..Niat dhati hnya untk menjernihkan keadaan.Salam all..

norm said...

setuju dgn ava....sebenarnya radio yg lg 1 tu dah terdesak nak umpan blk pendengar dia yg dah beralih arah tukar ke suriafm... atau mungkin radio tu terkejut dgr kenaikan mendadak suriafm...tuk ee & suria teruskan usaha tuk mantapkan radio yg menjadi pojaan hatiku ni k...all the best...

Anonymous said...

omg razman..mula2 i mmg agree ngn u tp bile EE da bg explaination rsnye dier da clear kn sume tu..i pn fhm.y is it u still nk bg sum conclusion yg tk make any sense?learn to understands..hitz,era n hot jauh kedepan..d point is y nk ikut suria yg struggle to hit malaysian listener?get it?L!

lily4586 said...
This comment has been removed by the author.
lily4586 said...

salam abg emran,
nway saya follow up gk lah artikel tue, dlm paper ari ni pun da kuar lg pasal isu tu..!!
biar lah diorg abg emran, kita tau kita betul dn ALLAH SWT da dgn org2 yg jujur dn benar.. insyaallah ari ni diorg wat kt abg emran mcm tu, mesti da balasan ye nnt, x ari sok lusa diorg akn kena gk..
abg emran doa je byk2 insyallah doa2 org yg terainaya ni termakbul..insyallah aminnnnnn

p/s: bila nk dtg clear water santuary lg..?? blh la bw k.erra n aleesya holiday.. :-D

mknace said...

:) :) :)

zie@putrajaya said...

hello mr EE..
lately..me LOMPAT 2x dgr radio.
But 2morrow morning..otw to offfice i'll try SURIA..and hopefully it can fullfill my pleasure listening...
and i'll let u know..then
Regard to a sweetie erra & aleeysa

Anonymous said...

HI..
I am somewhere in mid east..dah lama kat sini..almost 8 yrs.i hv been listening to other radio station that is been for long time in business..coz i went home to Msia every 5 to 6 months..so tak sempat nak catch up.
duk sini nak juga dengar lagu melayu..to be honest with u..i dnt know about suriafm..till i read ur blog..well from today onwards i will listen to suriafm and will gv u comment about your radio station...masalama...

Mazri Afandi said...

MR EE,
tekejut tgk kenapa smp ke tahap mcm nk bergaduh jer regarding that concept 40 minit muzik tanpa henti. i totally agree wif u in a part if you want to potong 3-4 tiang ur competitor, better wat la research kan.IMO, kudos la to Suria FM. a new concept rather than listening to commercial more n more. kekadang tu, rase mcm dgr radio iklan jer. even jarang dgr suria (besut reception xjelas kalo dgr gune HiFi, pakai radio kete ok lak :p)

berani kerana benar, takut kerana salah. xsalah menjadik a bit offensive just to defend our own opinion.

lgpun, dunia radio swasta kat negara kite kecik jer. pusing² pon, jumpe gak!hehehe

btw, send my warmest regard to Mrs Engku Emran n ALeesya.

FiQ OnLinE said...

Fiq pernah terserempak Engku Imran di masjid bukit damansara untuk solat jumaat. bersopan santun juga orang nye ketika menyalam apabila selesai solat jumaat. (tp sayang nya fiq tak sempat nak salam ketika tue) senyum itu satu rahmat bagi kita. PASAL ERA.FM tue, diaorg dah buntu kot nak lintas ranking HOT FM yang sentiasa hangat selalu! cuba Hot FM tarik khairil dan linda on, mesti hot fm lagi hangat! tengok ajerk sekarang, dulu hot fm banyak tawarkan hadiah kpd pendengar, tup tup era pon buat.. pastu panggilan hangit era pown ade.. panggilan hangit tak menjadi.. HAMPEH!!! wahh laser plak mulut aku nie.. tp realiti nye, ramai pendengar skrg sudah tahu menbezakan yang mana baek dan buruk.. bila lah agak nye ERRA FAZIRA nak jadi DJ RADIO.. mesti ranking naik jadi no.2! tup tup tup ERA.FM plak ambik SITI NURHALIZA sbg DJ radio.. kuang kuang kuang



Admin Fiq Online
www.fiq-life.blogspot.com

ReentryCapsule said...

Emran susah susah sangat buat Format lain la.Tukar jadi Muzik Syiok Tanpa Henti.

Ava said...

ReentryCapsule:- hahaha..yer betol tu..or buat Muzik Besh Giler 25 jam tanpa henti..wawa..mane dpat xtra 1 jam tu??

Anonymous said...

Ava: Konsep ni kedai mamak dah pakai. Nanti dia org lak claim Suria Fm tiru...anyway gud idea lak Mr/Ms Ava ni bagi Kumbre! Think bout it.

Juliana Johari said...

hahahhh Mr EE,

I've read the article made by the station you-know-which. It sounded arrogant on their part, and rather cheap way of getting out of trouble. Anyhow, I like this entry of yours. Well put, sir!..:-p

Engku Emran said...

hi Juliana Johari...many thnx

Anonymous said...

positif- ada pesaing
negatif - nirru

speaking ganu napok.. ganu asal mana?? raya balik dop?? kalu balik leh gi raya umah abg emrang...hehehhe

anyway, jgn gado2... sabor deh...

semek duyong

Anonymous said...

salam bro EE,
nk share citer lah
actually secr jujur aku x penh dgor or terlintas nk swicth on to suriafm..until lah ths morng aku keterpaksaan(ceh ayat gileer tu) dgor suria fm coz of my wife la,ye lah kalau x masing2 dgn kete sendr so channel radio pun msg2 punya choice lah kn..

4 1st time listening to suriafm, mmg aku big shocked gak lah kn, x sangka btul mmg ada style trsendr n aku sendr mmg kagum, atleast aku dpt gak dgr rock 80's( x yah nk dgor sinarfm) & lg2 yg bukn single hits diputarkan, so as a listener kita taulah ada gk lgu artis2 ni ada yg best2 selain dr single hits diorg..!!

pa2 pun good job bro..w'pun suriafm still di peringkat merangkak, insyallah suriafm will be 1st station radio in malaysia..keep it work bro n rock n roll.. go SEARCH...

p/s: atleast try get closer dgn pndgr2 radio seluruh m'sia mcm wat mini concert suriafm ker..??



peace nor war..SPENDERKOYAK...

Engku Emran said...

Yo Spenderkoyak...pakai yg koyak takpe...tapi jgn lu pakai spender side A pastu side B sudah hehehe...nway bro TQ fr ur support...hope u'll be 1 of our loyal listeners...keep on rock n roll bro!

almost flew without wings said...

i only listen to SURIA and not ERA..

OK??

Anonymous said...

engku emran, hal ni pon nak kecoh, kata era tiru, for u info ah, radio u pon ciplak gak format guna patung penyampai tu, untuk suria break1st, tu TIRU ah, u nak kata u stat first ker or tu idea org lain then u ubah, sama jer, ERA x kecoh pon kata u tiru, padahal era dah lama wat masa K&K lagi, x tau ah masa tu suria ada dah, so x yah kecoh2, mcm nak cari publisiti murah jer bagi orng dengar radio u yg x best tu, just komen, ckp2 ah kata iru meniru ni. msia kecik jer!!! maybe 1 day suria jd no 1 (no need dis kecoh2). sori.

malina azmi said...

salam.uncle e.e,
(can ah i call u uncle?i'm only sweet-17 years old maa..can la okai!..heheh..)
i tabikkkk sama u uncle...
baguih..baguih...berani kerana benar!!!even im not suria's fm punya pendengar setia but i support la uncle punya idea tuhh..xpayah amik port kat radio tettt tu..masing2 ade kelebihan..
anyway all d best to u n suria fm..
regards to cute cute aleesya... XD