Tuesday, August 19, 2008

Let US ALL Look In The Mirror First - Final Part

Got wifee to say something (last sunday) and this will also serve as a closure for L.U.A.L.I.T.M.F ....a piece of advise you may want to follow...imagine how cumi and ciki speak to each other...this will get u closest to a real live audience experience (as if you were listening to my interview with wifee, live la...) coz thats also how we talk to each other almost all of the time (when we r not fighting ofcoz)...for u it's like putting on a pair of 3D glasses la bila tengok wayang...

You may also noticed (from pics below) that i wore a different helmet for this interview...now as CRM and her husband la kan...at least kalau things get out of hand i can use my kuasa veto as her husband haha...i thought its also good for me to put on a more expensive helmet this time to protect my head from any flying objects (nway this is to just lighten up your riding la...don't take me seriously pulak k)...of coz im giving her the open road to say what ever she wants...mind you wifee has her own mind and strong views about everything...and thats why i always find it stimulating talking to her...
Q1 EE : Ok chayang apa pendapat chayang tentang 90:10 nih chayang?

A1 EF : Tujuan tu baik chayang...tapi cara tu mungkin agak keras...to me chayang, niat untuk membantu industri yang tengah nazak, sewajarnya kita semua ahli Karyawan bersidang dan discuss about it...mungkin ini adalah tindakan setelah beberapa pihak berbincang...tapi dari pandangan i chayang kita perlu kaji dari akar umbi kenapa industri kita malap...

Q2 EE : Chayang rasa cukup material ke kita nak ichi 90% nih chayang?

A2 EF : Ok chayang, kata kan la eh artis albumnya ada 10 buah lagu dan 4 daripada nya boleh dimainkan di radio maka cukuplah...tetapi masalah nya chayang, kita artis sendiri hanya push single atau hanya satu lagu hit saja dalam album tersebut maka tak cukup lah chayang...lagi pun berapa kerat sangat lah artis yang masih aktif yang kita ada sekarang chayang...

Q3 EE : Chayang ada pihak berkata radio kita tak berlaku adil terhadap artis tempatan...apa pendapat chayang?

A3 EF : Secara jujur nya chayang...i mengharapkan sokongan yang lebih dari pihak radio...tapi sekarang radio mempunyai alasan mengatakan yang material artis m'sia tak cukup dan lagu2 nya kurang bermutu...disitu lah kita kena mengkaji dimana silap masing2 chayang...

Q4 EE : Chayang setuju tak kalau pendengar radio sendiri kata kita tak banyak lagu yang berkualiti?

A4 EF : Dia macam ni chayang...kita amik satu contoh di indonesia k...since orang media suka sangat lagu2 indonesia ni kan...dalam 100 artis mereka hanya ada 30% yang gred A, 30% gred B dan seterusnya lah...sama jugak ngan artis m'sia chayang...kita pun ada gred2 ni...so mmmm...kalau nak kan gred A...kita memang tak cukup lah chayang...kita perlukan lagi lagu2 yang baik...

Q5 EE : Ok chayang...di zaman moden ni kan...kita ada internet, satelit tv dan macam2 lagi medium hiburan...jadi kalau kita sekat radio untuk putarkan lagu2 asing tak guna jugak kan chayang? apa pendapat chayang?

A5 EF : Disini lah yang i maksud kan chayang...semua pihak...semua lapisan tak kira media mana elektrik, astro ke, (yes dalam dia tengah geram2, my chayang tersasul cakap media elektrik instead of elektronik) radio ke, komposer ke...semua orang kena sumbang kan sesuatu...kena sit down and think how to bring up kita punya industri...ok kalau radio tak main kan lagu2 asing tv pulak main jugak...jadi semua pihak kena mainkan peranan yang...kalau semua buat macam tu baru la equal chayang...i rasa ada elok nya la tapi...bukan la kita nak sekat seratus peratus...contoh yang paling dekat...suatu ketika dulu chayang...ini i bagi contoh panggun wayang di indonesia la eh...suatu ketika dulu tidak dibenarkan...indonesia punya la strict mereka tidak benarkan filem luar negara masuk ke indonesia...sebab kan dia nak pelihara industri perfileman diorang....and that time during the control was in place...filem indonesia adalah filem yang terbaik...zaman tu zaman yang paling meletup bagi mereka...zaman tu zaman betul2 boom...why? because diorang sekat kemasukan filem2 luar...kemudian bila diorang bukak balik chayang...boom jatuh mendadak mencanak-canak...sehingga lah sekarang mereka masih lagi nak bangkit dan berlawan nak bangkit sekarang ni lah...begitulah juga dengan industri musik kita...yes industri kita tak lah se-gah orang luar...tapi siapa lagi yang nak menyusukan anak kalau tidak emak nya sendiri...(by this time i was thinking gotta remember to make babies tnite)...apa yang i nak tekan kan kat sini chayang adalah...semmmua pihak...i tak blame hanya pada radio...tetapi semua pihak termasuk komposer, artis tu sendiri, recording label...semua orang kena main kan peranan dan bagi yang terbaik...(by now i interrupted her saying that her answer is already too long and i wanted to proceed with my next question...but she said...) suka hati la i nak cakap panjang chayang...you yang nak interview i...(kawe pung tok leh nok ghoyak gapo aa...at least i know i dont have the patience of a reporter...)

Q6 EE : Ok chayang...mungkin masa diorang buat sekatan tu...penonton kat sana tak dahagakan kelainan atau product negara luar...kerana penonton disana berpuas hati dengan product mereka sendiri...sebab tu sekatan tu berjaya...adakah chayang rasa situasi nya akan jadi sama jika kita adakan sekatan camtuh chayang?

A6 EF : Kita akan sentiasa dahaga kan benda2 baru dan kelainan...jangan chayang kata di indonesia ketika itu tidak dahagakan kelainan dan benda2 baru...sebab itu diorang bukak kan sekatan...tapi bila bukak apa dah jadi terus kecundang...sama jugak dengan m'sia chayang...ofcoz peminat kita akan dahagakan baru yang fresh...itu maksudnya..tak bermakna bila kita sekat kita cut totally...no...bila kita sekat kita cuma bawa masuk product2 yang terbaik...kita kena jadi mahal la...seperti mana meraka mahal pada lagu2 kita...kita jangan semudah-mudah nya ajak orang luar masuk ke dalam chayang...itu satu...kedua nya...dalam masa yang sama...bila kita sekat jangan la kita masih berada di takuk yang lama...thats why i said...kita semua pihak kena bersedia untuk memajukan diri kita sendiri...sekarang global music dah berubah...sekarang ni masalah kita orang m'sia mentality kita adalah...product m'sia is always not good...tak payah tengok penyanyi atau pelakon pun chayang...takat barang pun kalau iaiya local...kita akan kata no good...tapi kalau barang made in china sekali pun kita akan kata good...( by this time kita pun terfikir...then kenapa my chayang asyik suka gi china to shop? oh ya...then i realised my chayang is also orang m'sia)...so chayang itu mentality orang2 kita lah...(haha i cant agree with her more)...

Same goes to her too...what the 4 parties should do?

1. Persatuan artis

Karyawan patut selain daripada meeting dan meeting dan meeting...harus ada action...Karyawan adalah tempat sebagai orang tengah...dimana di situ lah...artis2, komposer, media semua akan tertumpu disana dan menjadi tempat bersidang dan karyawan adalah kepala dia...Karyawan adalah orang tengah untuk membangkit kan isu2 sebegini dan memastikan apa yang kita meeting tidak hanya terbengkalai...

2. Artis themselves

Harus be more creative...kena banyak buat research jugak...kena berfikiran internasional dan global...bukan hanya target untuk berjaya di tempat sendiri saja...saingan nya kita tak patut hanya fikir kan di dalam negeri saja...tetapi kita patut mahu bersaing dengan britney spears (hweek i dislike her...up up aguilera)...and then jangan kita pandang satu negara saja...ini dia minat indonesia...dia ikut indonesia je...no no...kita kena lebih creative n ambitious than that...

3. Record label

I undestand akan kesulitan diorang...nak buat lebih2 agak terlalu mahal bila kurang sambutan...ofcoz diorang agak gentar untuk amik risiko and spend so much...so itu masalah diorang...kita paham tetapi...thats when kita kena support la...and semua orang kena crack our own heads macam mana nak jual album, di m'sia je lah...tapi ini tidak,ada mentality setengah2 label tu hanya mahu focus pada 2 buah lagu je dalam satu2 album...lagu2 lain tu kira tangkap muat je lah sebagai fillers...ha yang ini kita kena hapus kan mentality tu....kalau boleh kita bukan hanya nak buat hit song...tetapi hit album!...so label kena ada mindset yang macam tu...sebab itu untuk membantu pihak radio untuk memainkan lima atau enam lagu dari album tersebut...semua lagu kena bagus...kalau boleh kita tak nak ada lagi istilah filler ni...

4. Radio station

Radio pulak harus ada sifat sokong lagu2 tempatan...saya tahu dan faham permintaan pendengar itu penting untuk radio...tetapi kita selalu mengatakan kepada orang2 filem...filem kita wajah kita...and macam mana pun naik kan mertabat filem melayu...so benda yang sama harus di apply kan pada radio station...radio kita wajah kita...so perlu adakan sokongan yang lebih...walau busuk macam mana pun industri kita...kalau kita tak sokong siapa lagi akan buat demikian...

EE : Give me your kesimpulan chayang...kesimpulan chayang...

EF : Im not lebih blaming anyone...semua orang yang terlibat bersalah...tiada pihak yang lebih salah dari yang lain sehingga terjadi nya industri kita yang malap macam ni...radio station terlalu alpa untuk mendapatkan rating yang tinggi, recording label terlalu kemut sangat dah takut dah nak keluar budget...dok main filler je, komposer pulak dah ketandusan idea...diorang patut explore lagi dan jangan be too comfortable dengan familiar surrounding, artis pulak like i said...jika kita nak bersaing dalam negara je maka tahap kita tahap dalam negara je lah...macam mana kita nak bersaing dengan orang luar camtu?...jadi pendek kata semua pihak kena buat sesuatu...

I promise you i won't be blogging about 90:10 anymore...you can expect a lot of Snapshots after this...












19 comments:

edzlin007 said...

hi mr emran. erra and emran are so sweet.hehe. hmm, saya cuma harap 90:10 tak dibuat. kalau ye pun, naik sikit cukupla. terima kasih tuk semua interview tu. at least, sekarang saya tahu macam mana keadaannya industri muzik ni.

p/s: both of u look funny in those pictures.

y-ats said...

:) u guys are so cute...

your wife is just like all of us... sempoi kat umah... hehe.. cool!

luv your blog ! luv your thots !

keep on blogging

nitrogen addict said...

lagu lagu dari composer sini dah macam ada trademark mereka sendiri...

Kalau dengar aja intro lagu kita dah bole agak and tau saper composer tu.

Lagu tak sedap nak salah kan panyanyi ker??? atau composer???

Keluar single dulu kerana nak kuar full album memang sakit. SIngle tu macam nak test the water dulu.

Kalau kuar full album tgk tgk besok dah ada jual kat petaling street harga RM5.00.

Download ada bagus nya juga jika di buat secara betul. Sekarang di panggil new media. Download lagu then kena lah beli lagu tu macam kat murai.com ker At least artiste or composer dapat juga hasil nya.

Girl Interrupted said...

I shall say ur wife EF so cute and yup, she really has her own and strong view on this issue. second her thought... yah everyone should play a part...

and ehem, am out of topic ckit, is the making babies successful ;)? ish cant wait to see the cutest EE and EF lah.....

Enche' Adykasyah said...

70:30 dah cukup bagus unless kalau kita punya produk ada pembaharuan dan menepati citarasa pendengar. Kita tak mintak komposer kita ciplak lagu Indonesia. Itu trademark diorang, tapi kami mahukan kelainan.. Contoh terbaik.. Kalau dengar lagu M.Nasir atau produk-produk M.Nasir kita dah tau, itu hasil dari Sifu.. So far as I concerned beside him and Tan Sri P. Ramlee, there's no other composer can produce quality products..

For existing player (label, radio and etc.) beri peluang dan beri tunjuk ajar kat muka-muka baru.. Pentingkan komposer yang baru, bukan hanya pentingkan penyanyi baru.. Ni muka sikit punya comel tapi bila masuk bab menyanyi, key pun tak hafal.. Fashionita aje lebih..

Eh ter'emo' la pulak... Sorry Che' Em.. Kim salam kat Che' Err..

peminat erra soal hati said...

I must comment on this!!!

Hi erra how are you, i watched soal hati 8 times in cinema you know, i like it when you act like gadis kampung sopan manis, wanita melayu terakhir berbaju kurung, how sweet! And till today i always have your lagu KERANA in my playlist. It reminds me of your acting. Bravo.

Ok... now on that 90:10... i do agree with the proposal but i would blame Karyawan for making the petition prior the set date of discussion. Why the rush?

The radio stations can still play same weigh of indon songs, just dont repeat their songs too much la. For those yg kemaruk sgt dgn lagu Indon, let them search thru internet. Furthermore not only songs selection that keep your listeners, your DJ, the info that you provide, the jokes, news and many more. I am pretty sure the reason why many listeners switch to Hot, Suria or other radio station than ERA, is becoz they got fed up with the DJ who got into so much remeh temeh gossip n publicity and not becoz of their song selection!

Unlike listeners, our composers/song writers must leap beyond this 10% so they would know what the world music is heading towards and then they must reflect (not copy) that in their masterpiece.

Sorry terpanjang pulak, terlebih excited sebab baca komen ERRA. hehee...

All the bess.

Anonymous said...

yay, erra's comments! needless to say, im even moe thrilled with those pics.. thankie2!



erra's fan

APPLE PIE said...

Salam En Engku,
Apa-apa isu mengenai dunia hiburan pada ketika ini seperti hangat-hangat tahi ayam yang berlambak mesti lagu indon,mungkin sebagai generasi pertengahan saya lebih meminati lagu-lagu lama berbanding dewasa ini.Kalau En perhatikan ya, cuba bandingkan lagu pada waktu ini dengan tahun 70an dan 80an walaupun broery atau eddy silitonga sering juga kedengaran dicorong radio tetapi mana mungkin menyaingi Jamal Abdillah,sudirman dan ramai lagi yang tidak terhad bakat mereka.Lagu kita telah hilang jatidiri dan tiada apa-apa mesej.Good Luck

Intan said...

No words to say except 'Excellent'.For all the info ,knowledges and interviews that u provided us for past weeks.Not forgetting riders opinions,which were intelligently given.Like what Edzlin said,we now know the real facts.And to top it all,we got to listen to Ms Err views as well. The subject is serious but both of u made it sound light,fun and manje2 gitu.Is that how u interact with each other daily cuz u both sound like a fun & happy couple.May Allah bless u both then.Lookin forward to the Countdown of CRM & Karyawan this 22nd.Pls furnish us on the event in yr blog soonest possible (klu blh la,knowing how busy u're)cuz sometimes media lambat publish.many thanx. PS: luv to see u guys in yr home attire.Makes u look like us,the non-glamorous people.

~DiEyRa~ said...

comelnya kak Erra... suka sgt dia buat muka eh...comel betul... setuju betul dgn pendapat Kak Erra... she really has a good opinion and thoughts...same goes to you EE. love ur blog... keep writing!!! I'll keep reading...:)

p/s:regards to Kak Erra... Saya peminat anda No 1!!!!

Superwomanwannabe said...

hi there. A few things:

1. Fuh Panjangnye interview!
2. You two are the cutest couple - I really did read it with cumi and ciki in my head ok (yes I am of THAT generation)
3. Your wife's points are valid... We cannot MALAS and opt for the EASY option all the time- and that goes for all the players in the industry. And in fact, ALL industries !! We can excel..if the attitude is right. Kena pikir macam other races and other nations-!

Ok sekian terimakasih. Really enjoyed your posts and mate, if you have to remind yourself to make babies when you are married to who you are married to - you need help! heh heh heh...(no offence!)

izyz said...

Bro,

I have long since given up on listening to our local songs. Dari zaman gua sekolah dulu in the 80s sampai sekarang sama jer. No difference!

I just adore Indon songs bro simply becoz their songs are so much better! The melody, the arrangment and even their performance is at least a decade better than our artists. Ok lah granted it doesn't cost them as much as us to use the orchestra for their songs but still, they are a lot more innovative.

I'm not discriminatory when it comes to music. If its good, I listen to it. If its crap, even if my brother is the singer, I won't bother.

I put the blame on our composers and arrangers. Kalau input crap, output pun crap. Very few artists can make a crap song with an equally crappy arrangement sound good.

Ada pulak artis yang nak nyanyi high pitch song tapi tak sampai. Lepas tu nyanyi lagu sentimental tapi dressing macam nak pukul orang.

I'm not saying this to make you feel good, but your good wife is a prime example of a singer who sings songs that suits her image and vocal capabilities. Her songs may not be in the A+ category when it comes to quality, but its not horrible. Its pleasant to hear and seeing her performing is an added bonus.

Salam bro.
izyz.blogspot.com

thegossiplounge said...

haiyohhhhhhhhh
kak erra looks so sweet!!!!!

Anonymous said...

Gue anak Indo yang nggak sengaja nyasar di blog ini ... keren banget.

Saya perlu menyanggah pendapat istri anda ... tidak benar dan tidak pernah Indonesia membatasi masuknya musik dan film asing ke negara kami, kecuali pada masa pemerintahan Bung Karno pada era 1960an karena sikapnya yang anti Inggris dan Amerika pada waktu itu. Sedangkan di jaman Suharto hingga kini tidak ada "restriction" seperti yang dibincangkan oleh banyak pihak di Malaysia.

Musik dan film adalah bagian dari industri kreatif yang nggak bisa disekat oleh sembarang pihak. Membatasi masuknya karya kreatif dari luar (dengan alasan apapun) merupakan tindakan yang betul-betul bodoh dan tidak bertanggung-jawab sama sekali.Industri kreatif merupakan bagian dari peradaban manusia yang hasilnya untuk mengangkat harkat dan citra manusia seutuhnya.

Jika nantinya Malaysia akan membatasi masuknya industri kreatif dari Indonesia, maka yang paling rugi adalah orang Malaysia sendiri sebab pasar kami yang besar sanggup menunjang industri kreatif kami (FYI, pasar musik kami saat ini nomor dua terbesar di Asia setelah Jepang/Jepun).

Saya juga nggak ngerti persepsi banyak orang Malaysia yang menyatakan bahwa industri kreatif kami adalah "sampah" tapi kok masih anda tonton dan dengar juga ...

Ingat dalam jaman globalisasi ini, sikap terbuka dan toleran (culture of openess and tolerance) serta menghargai perbedaan adalah syarat utama berkembang dan majunya industri kreatif suatu negara.

Walapun nantinya pemerintah negara anda memberikan fasilitasi dan proteksi, tanpa tiga pilar tersebut, akan sangat sulit bagi industri kreatif Malaysia berkembang.

Jauh lebih baik jika Indonesia dan Malaysia bkerja-sama satu sama lain. Ini akan jauh lebih produktif dibandingkan dengan usulan kuota 90:10.

Selamat dan terus berkarya ... tapi sayang gue nggak bisa dengar radio anda secara langsung di Jakarta ..

Salam,

Anak Indo..

Note:

Banyak pihak di Indonesia mengakui walapun ada kemajuan, tapi secara jujur kami mengakui bahwa industri kreatif kami masih tertinggal jika dibandingkan dengan Amerika Serikat, Jepang dan negara-negara maju lainnya.

Engku Emran said...

hi all...tq for ur supportive comments...it nice to know that my riders are people with great thinking minds!...keep on riding kay...

Sakura said...

Mrs EE, ni pendapat dia boleh tahan realistik, profesional dan jelas...Boleh faham maksudnya walaupun simple.Smart Thinking:)....kalau buat 'manifesto' ni confirm menag ni.hehehe!! ( Apapun,ikhlas saya cakap ye, Erra Fazira ni saya tengok, memang artis Malaysia yang betul - betul sebahagian anak seni yang bersungguh - sungguh perjuangkan bakat dalam industri seni negara selain Amy, M.Nasir, Datuk Siti,Anuar Zain dll)Mereka ada visi & misi untuk dicapai...Bukan sebab populariti tetapi kualitatif..All the Best ok!

p/s: Mr EE, sampaikan salam kat Mrs EE 'SELAMAT HARI WANITA' semalam....cuba hayati lirik lagu ni....

Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta tlah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

(Korus)
Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

(Korus II)
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

(Ulang Korus I)
(Ulang Korus II)

aaa… Ku wanita
aaa… Ku wanita….
Yang hanya perlu kau fahami

(Ulang Korus) (2x)

Oh apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

Wanita… woohoo..
Ku Wanita… ooo…
Wanita…

Nyanyian:Datuk Siti Nurhaliza
Tajuk :Wanita

Pernah terfikir tak, kenapa tak ada HARI LELAKI ?? Kecuali HARI BAPA??? hehehe...so sebab nak nampak adil, Lagu 'LELAKI INI' untuk Mr EE & kaum adam yg lain ye:-)Enjoy!!

Kasih, kenanganku
Ingatkah saat saat dulu
Kasih, apakah dirimu
Merasakan semua itu

Ke mana pun langkahku pergi
Ku masih melihat bayanganmu cintaku
Dan kemana pun arah anginku berlari
Hati ini masih kau miliki

Lelaki ini yang selalu mencintamu
Selalu, tanpa ragu
Lelaki ini yang selalu memuja
Hanya dirimu
Yang bertakhta dalam sanubariku
Sanubari ku
Aku yang mencintakan mu
Hanya dirimu

Karena cintaku, tak berbatas waktu
Karena cintaku, tak mengenal jenuh hatimu
Hatimu

Nyanyian :Anuar Zain - Lelaki Ini

P/S :Siapa kata lagu - lagu artis tempatan x best?? Saya suka je dengar....Jangan jadi macam kawan saya, dah la.Bila dah lama dok Jepun....hari - hari dengar lagu Jepun....dah lupa diri jap.hahaha!!! Nasib la Malaysia tetap di hati....'PERPADUAN TERAS KEJAYAAN' - (Tetap tau tema hari Merdeka Malaysia ke 51 tau:-)

Princess Redbloodsnow said...

sweet kapel arrr
suke tgk...

:P

nakula said...

Hello saya dari Indonesia.
Saya hanya mahu meluruskan, bahwa Indonesia tidak pernah menyekat masuknya musik dan Film dari luar. Sekilas sejarah musik Indonesia.
- Tahun 70-an hingga 80-an musik Indonesia berjaya.
- Namun Pertengahan 80-an hingga 90-an musik Malaysia banyak masuk di Indonesia. - Awal 90-an hingga pertengahan Musik Indonesia kembali berjaya.
- Pertengahan 90-an hingga 2000 banyak musik barat dan China masuk ke Indonesia. Begitu juga dengan Film Barat dan China.
- Awal 2000 hingga 2002 Indonesia kemasukan penyanyi Malaysia (Siti Nurhaliza) dan berpengaruh terhadap perkembangan musik Indonesia.
- Kebangkitan Film Indonesia diawali dengan Film Petualangan Sherina dan AADC. Begitu juga lagu Indonesia mulai bangkit lagi awal 2000-an hingga sekarang.

Semua proses seleksi terjadi secara alami oleh peminat musik di Indonesia, asal itu musik bagus,berkualiti dan sesuai zamannya(tren). Tidak benar musik luar terutama dari Malaysia susah masuk di Indonesia, karena semua tergantung dari musik itu sendiri peminat suka atau tidak. Saya ambil contoh Siti Nurhaliza karena memang lagu-lagunya best di zaman itu. Saya cuma memberi saran, Musik bukan untuk permainan Politik. Jangan sampai aturan 90:10 itu hanya menguntungkan segelintir musisi Malaysia yang mencoba mempolitikkan musik.

izanazuani said...

omg! u both are so cute... great couple.