Sunday, August 17, 2008

Let US ALL Look In The Mirror First - Part 3 / Chapter 1

Saharudin B Musthafa
Pengarang Hiburan - Utusan Malaysia
14 tahun dalam industry media
Beliau bertanggungjawab mengarang seksyen Mega di Utusan.

Q1 EE : Dean (i call him) apa pendapat Dean tentang isu 90:10 nih?

A1 Dean : Kita kena tengok dari 2 aspek...yang pertama kita mesti tingkatkan aprisiasi lagu2 melayu kita...ini khazanah kita...bila kita main kan lagu2 ini lebih kerap kita boleh serapkan aprisiasi ini kepada pendengar2...sebagai rakyat m'sia kita perlu ada jati diri...di indonesia mereka menyokong padu industri muzik mereka...aspek kedua adalah dari segi ekonomi...duit kita banyak keluar ke negara lain melalui MACP...ini membuatkan industri kita rugi besar...

Q2 EE : Pendapat Dean kita cukup tak material untuk memenuhi kuota 90% nih?

A2 Dean : Kita ada banyak material...(by this time i had to interrupt as i needed to make my question clear to him...i told him are u sure kita ada cukup material yang bagus?)...memang kita ada...(i had to interrupt again...and i explained to him of the current scenario we CRM are facing...that theres not enough good new material being produced and soon after he said...) oh ye ke? kita tak tahu pulak pasal tuh (i dont blame him as he doesn't just cover music but a whole lot of other stuff in the entertainment industry...i interrupted him twice PURELY to ensure he's aware of the real scenario...i wasn't trying to sway him to any side or anything like that...)ok kalau itu situasi nya...so kita harus jadikan ini the turning point untuk semua pihak...kita harus tahu kenapa mereka bertindak sedemikian...dan ini memerlukan komitmen dari semua pihak...kita kena ada satu dialog oleh semua pihak yang terlibat...

I also mentioned to him that CRM was supposed to meet Karyawan (which they have agreed to before the petition) on the 22/8 next week to discuss this issue...i don't blame Dean for not knowing this as he wasn't part of it...

Again (same in abg amy's case) i asked his opinion about what the 4 pihaks should do...

1. Persatuan artis.

Harus beri motivasi kepada ahli macam mana nak hasil kan lagu yang baik...jangan saja nak mengeluh dan luahkan rasa tidak puas hati...kita kena kaji diri sendiri dulu...jangan suka menyalahkan orang lain...

2. Artis themselves

Sudah sampai masanya ada anjakan paradigma khusus terhadap aspek pembangunan kerjaya seni mereka...kalau selama ni penyanyi kita terlalu bergantung harap pada komposer untuk buat lagu atau terbit album mereka, sekarang apa kata mereka sendiri memperkemaskan lagi kerjaya seni mereka dalam kerja2 penerbitan lagu, penulisan lirik dan penerbitan album...diversify kan sikit career dan talent mereka...

3. Record label

Ini juga sangat2 penting...harus ambil tindakan pro aktif untuk membantu dan menguruskan sebaik mungkin bakat2 tanah air...apa guna mereka bertapak dalam industri muzik ini kalau mereka tidak ada rasa tanggungjawab pada anak2 seni kita?...

4. Radio station

Saya faham radio kena ada fikiran tentang aspek businesss...tapi apa salahnya memberi keutamaan kepada lagu2 tempatan...apa salahnya jika diberikan keseimbangan terhadap aspek penyiaran lagu2 tempatan dan antarabangsa...saya secara peribadi mengharapkan lagu2 tempatan mendominasi penyiaran di semua stesyen radio swasta...pada masa yang sama juga saya memahami dilema yang dihadapi oleh stesyen radio...oleh itu kesemua empat2 pihak harus duduk semeja berkongsi masalah mencari penawar dan seterusnya meleraikan kekusutan yang dihadapi...

p/s: terima kasih Dean kita banyak belajar perkataan baru hari ni...for my riders information Dean ni cakap sikit punya laju...so throughout the phoner (phone interview) i had to ask him to slow down a few times...Thanks again Dean...

14 comments:

mart anon said...

Alamak! Engku, Engku...
Where and How did you find the time to do all this!?

You're already the COO of SuriaFM and vice-president of CRM, which is taxing enough.

Then you're also Erra Fazira's `worse half' (since the wife is the `better' half, kan?). This, I'm fairly sure, takes up another significant chunk of your time and energy.

No, no... I don't mean `that'-lah; kepada "yae dok mikir kok lain" ;-) I mean, in also being involved with some of her activities (like accompanying her to some function or another) ... plus keeping in touch with your family and hers.

(I'm just making an intelligent guess here, for I've never been married to an artiste before - famous or otherwise. BUT I might, who knows. Erm, kalu ada mana-mana yang berminat, sila hubungi... Haha! Just kidding - let's continue...)

And your blog here. Yes, others have blogs too, but yours seems to have turned `fully professional' - not just with regular posts, but especially with the content. Most others with similar workloads would be content with just three or four paragraphs at the most. Itu pun sudah kira okay benar, sebab orang faham.

But yours ... What can I say, except that "You'll make some fulltime entertainment journalists look bad". And I'm only half joking here.

So, I must say this: I, as one of your `riders', really appreciate the efforts you've put in. And I'm sure many others here feel the same way.

You have taken us all here seriously; and have treated us here as "intelligent people worth spending time on". You can be funny and witty, and also serious and thoughtful when the occasion calls for it.

Thanks for giving so much of your time, Engku.

P/S: I hope the time spent on this is not at the expense of your wife and immediate family. Nothing is more important than her and family; that's my firm opinion. Sorry for this unsolicited piece of advice - I tend to do this with people whom I think I like. Had made a lot of mistakes here; so this lesson was paid for "in sweat and blood".

- An "Abang" who is still learning.

edzlin007 said...

hi en emran. terima kasih tuk interview tu. harap pertemuan dengan karyawan nanti dapat menyelesaikan isu ini. juga lebih banyak karya-karya anak tempatan yang lebih berkualiti keluar radio nanti.

Macai said...

it is a simple equation... good material, lagu sedap surely orang dengar... bak kata Allahyarham Sudirman, "lagu tamil kalau dengar hari-hari pun jadi sedap..."

sekarang saya banyak dengar lagu-lagu indonesia seperti Samson, Letto, Ari Lasso dll. Mana pergi lagu-lagu seperti Sweet Charity, Kembara, Alleycats, Black Dog Bone, Carefree dll. Cuba kita lihat mana ada lagu2 atau kumpulan dalam masa 2-3 kebelakangan ini yang betul-betul maintain lagu mereka dipasaran.

Saya bukan peminat Anuar Zain, tapi album terbaru beliau dengan sentuhan dari seberang menarik telinga saya untuk mendengar.

Kepada pengiat seni tempatan, produce what people want to listen and not suka-suka hati korang je...

Enche' Adykasyah said...

Hmm.. stil waiting for more related interview with the involves party.

www.snaps.com

fali said...

Mengikut kata Amy Search, band2 yang betul2 ikut perkembangan masa kini, ikut global trend ialah band2 indie. Buat yg tidak biasa dengan instilah indie ni, maksudnya independant. Maksudnya mereka cipta lagu mereka sendiri, rakam sendiri, marketing sendiri(kdg2 marketing hanya bergantung pada internet & dari 'word of mouth' saje). Dan mereka semua mampu bermain live dengan baik.

Contoh band2 indie yang ada sekarang ialah Hujan, Meet Uncle Hussain, Seven Collar T-Shirt, Love Me Butch, Couple dan banyak lagi. Kita ada material yang banyak tapi kalau diukur dari tahap kualiti, mungkin tidak banyak. Lagipun, berapa banyak band2 indie ini boleh tanggung kos rakaman yang menelan belanja yang tinggi?

Apa2 pun, sebenarnya pada pendapat aku kita tidaklah ketandusan bakat, cuma ketandusan pihak2 yang betul2 mahu mengetengahkan bakat2 di Malaysia.

90:10 bukan isu. Kalau 90 peratus itu termasuk lagu2 yang orang tak dengar dan tidak mahu dengar -- apa point?

Instead of mahu memaksa pihak radio membuat polisi sedemikian, pihak2 yg mencadangkan benda ni patut fikir lebih luas dan fokuskan pada tenaga pada bakat2 tempatan.

Produce music what people want. Kadang2 seni ni bukan comoditi. Citarasa manusia berbeza. Tapi kalau penggiat seni terpaksa membuat material mengikut pendapat populis, ikhlaskah kerjanya?

Buat Engku Emran, aku tabik sama engkau yg carik masa memahami isu ini dan share kat kitorang. You have a nice day and jangan lupa utk relax. Penting beb utk relax.

Anonymous said...

Bro,
Good interview, any plan to get views from juwie,s.atan or the great m.nasir.
Bob From Kuching

Anonymous said...

Sometimes, I wonder what do the local artists have against their Indonesian counterparts? I'm just wondering, I don't want to judge or anything.

I guess we can learn a lot from them and having a positive exchange of ideas or talents sure beats making war against each other, eh. Well, that's me being idealistic, I guess.

No doubt some of the local talents here are amazing. Look at Adibah Noor, Jaclyn Victor, Noryn Aziz, they can very well face off against Uthie, KD or Titi DJ for sure. But it seems that we're stuck in a rut when it comes to materials.

I miss the 80's and 90's when I was still a kid, but the music was very good and memorable.

Music shouldn't be formulaic, which is why I respect the indie bands for going against the norm and making their talent known in their own special way.

I guess why Indonesian music is more preferable by people is not because they listen to only ONE type of music, like SO7 or Samsons or whatever but overall, the music is good, the arrangement is excellent at times, it amaze me.

Example, the song Aku dan Dirimu by Ari Lasso and Bunga C. Lestari. The lyrics is simple, not too complex, not too jiwang, but the MUSIC moves me. It touches me deep in the heart and I feel for it.

How do they do it? I often wonder when it comes to Indonesian music.

Regards,

Votre ami

Anonymous said...

this problem bukan hanya sekarang tapi dari dulu lagi, i remember dari kecik saya di dengarkan lagu lagu dari Dlyod, Emilia contessa, broery marantika, hetty kosendang dan ramai lagi penyanyi dari seberang.

Tapi saya tetap juga kenali penyanyi dari Malaysia, seperti orcid abdullah, sharifah aini, Ahmad Jais, M. Daud Kilau, khaty dan ramai lagi.

Ini bukan masalah baru. tapi dah lama dan sudah lama juga persatuan artis bersuara tapi tiada tindakan.

Pengalaman saya

1. Bila minta lagu dari komposer malaysia, mengambil masa yang lama untuk mendapatkan lagu. Calls after calls and sometime it takes about more than 3 months sebab artis itu artis baru dan belum ada nama dan komposer semua sibuk

2. Minta lagu dari komposer dari indonesia begitu mudah, yang perlu mereka bertemu dgn artis kita untuk tau vocal range dan tanya lagu genre apa yang artis tu suka. Tak sampai sebulan lagu siap dan sudah bole masuk studio untuk rakaman.

3. Bila bertemu dengan komposer "terkenal" di malaysia, artis kita di asak dengan soalan bertubi2, contoh nya " awak tau ke kerja saya???" "awak tau tak saya bekerja macam ni macam tu???" "awak tau tak sapa artis yang menyanyi lagu saya??/" bagi saya PENTING ke nak tau semua tu??? artis baru dan macam orang kata baru nak merangkak dalam industry dan di tubi dengan soalan macam tu.

4. Saya ke Indonesia merakam kan lagu mengambil masa hanya 3 hari untuk 3 lagu. Sebelum balik semua lagu dah di mixing dan siap.

5. Mereka bersaing sesama sendiri oleh itu mereka ingin kan yang terbaik.

6. Cuba lihat senario disini, bila lagu dah menang baru orang nak heboh kata lagu tu dicedok dari hasil karya luar... hasil karya orang lain dan ini terbukti benar.

7. Komposer disini tidak kesemua koposer, mereka mengunakan programing sound dan kualiti tak sama dengan live instrument. Feel tak der.

8. Bagi pihak Radio perlu lah berlaku adil, sapa lagi yang perlu membantu industri kecik ini kalau bukan pihak media eletronik ni. Bagi peluang untuk artis srtis sendiri.

9. Pada masa karyawan melaungkan 90:10 petang itu di PWTC, yang hanya nampak muka muka baru yang terasa sakit dan memang sedang sakit. Artis artis yagn telah established tak der tak tunjuk muka langsung. Mana mereka ini??? yang hanya nampak kelibat NIng mungkin sebab Ning terasa sakit kerana dia mempunyai artis artis baru yang perlu diketangahkan oleh syarikat beliau. Mungkin masing masing sibuk dengan urusan mereka. Atau pun perkara ini tak melibatkan mereka kerana mereka sudah established dan royalti tetap masuk and show berlambak lambak.

Conclusion

1. Semua pihak terbabit, pihak akhbar henti kan lah berita berita dari seberang ini.

2. Pihak radio beri ruang untuk arits baru dan artis Malaysia. Sapa lagi yang nak meriah kan industri ini kalau tidak kita sendiri.

3. Artis perlu memperbaiki diri, punya daya saing baik di tanah air sendiri atau pun di luar sana.

4. Pihak komposer kena kreatif banyak kan ilham ilham yang bole diterima semua.

Nitrogen addict said...

take me on your bike and I want to ride with you with all the issues and glad found you here.Give the helmet to me and let me feel the hiway wind on my face. Lets face the rain and the sun. If we are lucky we might see the rainbow.

From different prospectives and angles as COO of radio station. I am with you to see how far you will take me to be your rider.

Bro bila nak habis kan Open water ni.

peminat erra soal hati said...

Salam.

Just out of my curiosity, are those in CRM qualified to determine what songs are good quality songs and what songs are not? Are there any song writers, lyricists, music academics in CRM?
ERA has made a mistake when they first refuse to play Ketentuan by Ramlah Ram on their radio. And many disapprove Kudsia Kahar when she was one of the AF judges.

I still believe that 90:10 will work or maybe you could discuss at a more lineant rate maybe 80:20. Give it a try la bro... why dont you give Karyawan or who ever that brought up the proposal a probation time. Lets try for like 4-5 months with this 90:10 and see if theres any significant reduction in numbers of listeners or not. But... all radio must take part because if Suria alone, definitely it wont work.

All da bess.

Engku Emran said...

hi peminat erra soal hati...nope crm reps are people from radio stns...so no lyricists etc...cos its a radio association...i understand where ur coming from but 90:10 is just impossible...im not being premature here as i always try to be fair with anything i do...fyi we at suria r currently doing 70:30...even that we r struggling to fill the local space...sometimes certain radio have their own reasons (valid ones) for not playing certain songs (in ur case of kak ramlah)...but suria we do play her songs as we don't see any issue with that...likewise there r also some songs that we don't play but our competitors do...yes i must say (and I'm being honest here) we do have qualified people in crm to determine so...we dont simply say ur song is good or ur song is not so good...we do research on songs which is called auditorium testing...u will be surprised (some very embarrasing too) with some of the feedback we received for certain songs...so lets be fair to all here...lets talk first before we come up with anything like a petition...we need to address the real problem...until and unless we do so...our industry will not progress..

Intan said...

I felt very entertained reading today's comments made by you guys.Intelligent comments I should say.learnt a bit here and there.All of u riders here knows what u're talking about.My salute to u all.And yes EE,listen to abg Mart anon (luv his writing).He has a point there.

cucu pak sako said...

moving in the right direction Bro!

Terus.........

ketam said...

Yup everthing what you said i right.. aku rindu zaman bila Search and all the rockers..zaman kegemilangan MNasir.. infact zaman 4u2c dan KRU.. semua lagu diorang ni terasa sampai meremang bulu roma.. dan ada lagu yg membawa perubahan seperti KRU,ofcourse Amy Search..

Tapi kecewanya sekarang paling banyak lagu menjiwang tak sudah yang balik-balik ikut tune melodi yg sama je.. memang aku tukar station radio bila lagu-lagu ni kuar.. kadang-kadang tu tutup terus..

Kenapa tak ramai artis malaysia yg buat lagu sendiri?? Kudos to Aizat walaupun baru tapi berjaya kerana kesungguhan.Tak salah kita ikut trend penyanyi luar kerana muzik is global dan memang dari dulu lagi muzik Malaysia dipengaruhi oleh artis luar..tetapi mengecewakan lagu yg keluar dari artis tempatan tak sampai tahap yg membanggakan.. keluar album ada satu lagu hit macam mana nak hidup beb (pinjam tagline amy search)..

Betul la sekarang label company pun dah tak buat talent scouting dah sekarang trend mengharap Program Realiti to produce the next generation..walaupun bagus tapi keluar 40 dari Program realiti hanya 5 saja yg bagus..Mawi,Aizat,Kaer,Zahid,Adam yang lain tu Record Comapany tak pandai guna kelebihan suara macam Yazer (sayang kemersikan suara dia di abaikan kalaulah MNasir dalam produce lagu utk Yazer mesti meletup)...

So Engku Bro i dont care what song u play in your radio station,dari indon ke amarika ke india ke china ke thailand ke filipino ke asalkan all those songs have quality then I SALUTE YOU..

Kalau Karyawan nak sangat airtime asked Minister and RTM to order all their Radio Stations banyak channel tu to aired all MALAYSIAN Artis ONLY because those radios are funded by MALAYSIAN..dont force Private Radio Station to do that because their coming into the industry to entertain us and also makes some money..

Betul tak? sapa sokong saya angkat tayar motor belakang...

p/s: kalau pakai Motor Kapcai boleh join ke??